utorak, 3. siječnja 2012.

Savršen poklon - Iphone 4S




Tadaaaammmmm…prekjučer sam, totalno neočekivano, priznajem, postao vlasnikom novog, crnog, 32GBnog iphonea 4S. Inače, već sam vlasnik prijašnje verzije iphonea (4 bez ovoga S) i mogu reći da općenito najkvalitetniji proizvodi namjenjeni širokoj masi, upravo dolaze iz Applea.

Moram spomenuti da mi je kroz memoriju prozujala misao kako bi bilo da se s ovim mobitelom vratim u osnovnoškolske dane kada su Motoroline cigle izgledale elegantno i kad su se svi divili tada popularnoj „banani“ Zamislite reakciju kad bih kraj Motorole stavio novi iphone 4S, bilo bi to nalik nekoj sceni iz nekog znanstveno fantastičnog filma. Hehe.




Što donosi iphone 4S u odnosu na prošli iphone 4?

Appleovi inžinjeri kažu da dodatak S znači upravo duplo veću brzinu od predhodnika. Tranutno možda i najvažnija karakteristika. Inače, sam sustav iOS5 bez ikakvih problema vrti i iphone 3GS a o novijima da i ne govorim.


Zašto volimo iOS više nego Android?

Osim superiornog dizajna, elegancije i vrhunske završne obrade iphone uređaja, još je nešto što je posebno za najpopularniji smartphone na svijetu, a to je operacijski sustav. iOS je po mišljenju većine, trenutno najbolji operacijski sustav. U usporedbi sa Androidom koji je pun bagova iOS je trenutno broj jedan i mislim(i nadam se) da će tako i ostati. Korisnici drugih Appleovih proizvoda znaju o čemu govorim.


Jednostavno moram nabaviti iphone!

Ah, taj osjećaj. Nevjerojatno kolika je pomama za iphoneom čim krenu prva nagađanja o izlasku nove inačice. Moram priznati da nisam jedan od takvih „frikova“ Nerjetko čak i propustim koji (sa 1 na 3GS,pa trenutno na 4, a igrom slučaja i 4S koji usputno ne planiram zadržati). Svi koji smo ikada kupovali iphone znamo kakav je osjećaj iščekivati ovakvu pilu. Kad se sjetim prvog kojeg sam čekao 10 dana, svaki dan mi je trajao 100 godina. Heh, ali svakako se isplatilo.



Što sve mogu s iphoneom?

Pokojni Steve Jobs je rekao da se sa iphoneom može sve, da za sve postoji aplikacija. Ok, sam AppStore je ograničen time što neke aplikacije nisu besplatne. Ali nakon Jailbreaka (koji sam i sam napravio na sadašnjoj četvorci) mogućnosti su neograničene, tako da stvarno na iphoneu je sve moguće, od zabave,do korisnih stvari,za po doma,za posao, za trening, za sve čega se možete sjetiti postoji pomoć u obliku aplikacije na vašem iphoneu.


Jailbreak

Što je to uopće i zašto jailbreakati iphone? Jailbreakani iphone otvara za Vas nove mogućnosti. Nakon Jailbreaka, možete koristiti ogroman broj aplikacija koje inače nisu dostupne ili se naplaćuju. Jednostavno možete raditi sve. Popularnim tweakovima u stanju ste potpuno izmijeniti izgled i funkcije operacijskog sustava. Sami provajderi (tmobile i vip) izričito zabranjuju jailbreaking iz razloga što Apple ne dozvoljava isti. A ne dozvoljava ga iz jednostavnog razloga, a to je novac. Samih posljedica na rad uređaja nema, a i ako nešto krene po zlu, uvijek se može napraviti Restore i vratiti sve kako je i bilo kad ste uređaj prvi put izvadili iz kutije. Sam postupak možete napraviti za max 10ak minuta, a čak postoje i detaljni vodiči i video primjeri samog procesa i na našem jeziku. Ako ste i polupismeni što se tiče informatike, nema potrebe da nekom plaćate 100 ili 200 kn za 10min „posla“. Ako trebate pomoć, slobodno se javite, neću Vam ništa naplatit' ;)



Pa nije moguće da je sve savršeno

Točno. Naravno da ima mjesta za napredak i sigurno da će se on dogoditi. Onaj tko nabavlja prvi put smartphone, često puta bude razočaran trajanjem baterije. Priznajem i ja sam bio. Kako sam prešao sa svoje Nokia rakete koja je trajala i po tjedan dana bez punjenja, kad sam kupio iphone i nakon 3 dana, hop baterija. Pomislio sam, koje s….nje. Šta je ovo? Što će bit za godinu dana? Morat ću ga punit svaki sat vremena?!?
Eh ta realnost. Što se tiče baterije mogu reći jedno, od prvog iphonea do danas, baterija mi traje u prosjeku 2-3 dana bez tendencije opadanja s vremenom ili nešto slično. Naglašavam, koristim ga prilično često! Kad se uzme u obzir da su današnji pametni telefoni na razini kompjutera od prije 7-8 godina, te korištenje interneta, pregledavanja multimedijalnih sadržaja i veliki ekran osjetljiv na dodir, ljudi ipak malo previše očekuju od današnjih pametnih telefona (ovo s baterijom vrijedi za sve pametne telefone, ne samo za iphone)


Vrijeme je novac

Iphone mi puno pomaže u organizaciji radnog i slobodnog vremena. Aplikacije mi olakšavaju život i još brojne druge stvari donosi ovaj nevjerojatan uređaj razlog su da preporučim bilo koji od iphonea do sada. Iphone je prije svega namijenjen modernom čovjeku tj. idealu modernog čovjeka. Današnja ekonomska situacija jednostavno ograničava neke užitke i smatram da bi bilo pametno da dobro razmislite treba li Vam baš najnoviji iphone ili je ok i 3GS ili 4, sve ovisi o Vašim potrebama i mogućnostima. Svjestan sam da sam od rijetkih koji je neočekivano dobio na poklon novi iphone 4S i iskreno ne namjeravam ga zadržati jer ne donosi toliku prednost u odnosu na ovaj koji trenutno imam, a i u fazi sam skupljanja sredstava za jedan mali projekt.

Živili!



Tehničke karakteristike

Opći 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
CDMA 800 / 1900
3G mreža HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
CDMA2000 1xEV-DO
Veličina Dimenzije 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
Težina 140 g
Prikaz Tip LED pozadinskim osvjetljenjem IPS TFT, kapacitivni touchscreen, 16M boja
Veličina 640 x 960 piksela, 3,5 inča (~ 330 ppi piksela gustoće)
- Otporan na ogrebotine oleophobic površine
- Multi-touch načina unosa
- Akcelerometar senzor za automatsko rotirati
- Tri-os žiro senzor
- Blizina senzor za automatsko uključivanje-isključivanje
Zvuk Alert vrste Vibracija, MP3 melodije zvona
Zvučnik Da
3.5mm utičnica Da
Memorija Imenik Gotovo neograničen zapisa i polja, Photocall
Poziva 100 primljenih, biranih i propuštenih poziva
Interni 16/32/64 GB za pohranu, 512 MB RAM-a
Card utor Ne
Podaci GPRS Da
EDGE Da
3G HSDPA, 14,4 Mbps, HSUPA, 5,8 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Hotspot
Bluetooth Da, v4.0 sa A2DP
Infracrveni port Ne
USB Da, v2.0
Kamera Primarni 8 MP, 3264x2448 piksela, autofokus, LED bljeskalica, provjeriti kvalitetu
Značajke Fokus osjetljiv na dodir, geo-označavanje, prepoznavanje lica
Video Da, 1080p @ 30fps, LED video svjetlo, video stabilizacija, geo-označavanje, provjeru kvalitete
Sekundarni Da, VGA
Značajke OS iOS 5
CPU 1 GHz dual-core Cortex A9 procesora-, PowerVR SGX543MP2 GPU, Apple A5 čipset
Poruke iMessage, SMS (s navojem pogled), MMS, Email, Push Email
Preglednik HTML (Safari)
Radio Ne
Igre Preuzimanje, uklj. prijedlog na temelju
Boje Crna, bijela
GPS Da, s A-GPS podrškom i GLONASS
Java Ne
- MicroSIM kartice podržavaju samo
- otporan na ogrebotine stakla na stražnjoj ploči
- Aktivno buke s posebnim mic
- Siri prirodnog jezika naredbe i diktata
- iCloud oblak usluge
- Twitter integracija
- Digitalni kompas
- Google Maps
- Audio / video player i editor
- Slika urednik
- glasovni komande / dial
- TV-out
Baterija Standardna baterija, Li-Po 1432 mAh
Stand-by Do 200 h (2G) / do 200 h (3G)
Vrijeme razgovora Do 14 h (2G) / Do 8 h (3G)
Glazba igra Do 40 h